De reis van je leven: met een vijfmaster de Oceaan over

December 18, 2019

De Atlantische Oceaan oversteken met een schip, het doet ons ongetwijfeld wegdromen. Twee weken geen land zien, hoe zou dat aanvoelen, vragen we ons af. Zouden we opgetogen zijn als we na dagen varen langzaam een stukje Europese kust zien opdoemen?
 
Dit machtige avontuur kan je beleven vanaf 4 april 2020. Dan is de vijfmaster Royal Clipper klaar om na een seizoen in de Caraïben terug te keren naar de thuiswateren in de Middellandse Zee.

Toen de Royal Clipper in het jaar 2000 werd opgeleverd, erkende het Guinness Book of World Records meteen dit zeilschip als grootste ter wereld. Het majestueuze vaartuig van rederij Star Clippers is een moderne replica van de Preussen, een Duits schip gebouwd in 1902, toen de enige vierkant getuigde vijfmaster ter wereld.

Als alle 42 zeilen gehesen zijn kan men niet anders dan emotioneel worden. Het spektakel laat niemand onverschillig. Aan boord zijn, en voelen hoe de wind het schip voortstuwt is een sensationele ervaring.
 
Op 4 april 2020 gaan alle zeilen een voor een naar boven zodra Royal Clipper de haven van Barbados uitvaart. In de geluidsdichte machinekamer draait dan nog enkel een generator om elektriciteit te maken. Het schip vaart volledig op de wind, soms snel klievend door langgerekte oceaangolven, soms rustig dobberend als op een meer.
 
Terwijl de officier van wacht elk uur weer enkele zeemijlen in het logboek noteert, kan elke passagier op zijn manier het momentum omarmen. Voor sommigen is deze reis het summum van ontspanning. Anderen vinden eindelijk eens tijd om dat dikke boek te lezen. Voor velen is het alsof ze voor even de deur van de drukke wereld achter zich dicht trekken, goed voor een volledige reset van lichaam en geest.

 

Aan boord is alles aanwezig om je te verwennen. Wat dacht je van een Zweedse massage?

Eten! Iedereen kijkt uit naar de maaltijden, een genot voor de zintuigen en smaakpapillen, die met hart en ziel worden klaargemaakt. Het diner of het aperitief zijn ook het perfecte moment om te connecteren met de gelijkgestemden aan boord, die van overal ter wereld komen, en vaak dezelfde verwachtingen hebben van dit prachtige avontuur.

De kapitein en zijn officieren delen graag hun nautische kennis. Op de stuurbrug ben je altijd welkom. Soms worden workshops gegeven, over meteo, navigatie of oceanografie. Onvergetelijk zijn de nachten met sterrenhemels zoals je er nog nooit hebt gezien.
 
De connectie tussen de medepassagiers en de onthechting met de rest van de wereld creëren een heel aparte sfeer.
 
Na tien dagen varen bereikt Royal Clipper Ponta Delgada, de hoofdstad van de Azoren. Terwijl de gasten Punta Delgada bezoeken slaat de bemanning verse proviand in voor het laatste stuk van de overtocht. Het is nog vier dag varen tot Royal Clipper Lissabon bereikt.
 
Als het lijkt alsof de toppen van de masten de Vasco de Gama-brug over de Taag gaan raken, terwijl auto’s, vrachtwagens en treinen als een zwerm bijen voorbijrazen, is het euforisch gevoel wel degelijk aanwezig. De Atlantische Oceaan oversteken met een tall ship, is een beleving van formaat.

 

 

Please reload

Recente berichten
Please reload

Archive
Please reload