© 2020 Glenaki Tourism Consultancy

Glenaki Tourism Consultancy BVBA

Geerwijnstraat 12, 8000 Brugge - Belgium

0032 50 61 42 00

birgit@glenaki.com

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube

Nausicaa actief in strijd tegen klimaatopwarming

October 9, 2019

Al van bij de oprichting in 1991 is Nausicaa, het Nationaal Zeecentrum in Boulogne, begaan met het milieu, in het bijzonder met het belang van de biodiversiteit van de oceanen. Het thema klimaatopwarming is vandaag brandend actueel, vandaar dat Nausicaa nog meer acties wil ondernemen om het grote publiek te sensibiliseren.
 
Een bezoek aan Nausicaa is boeiend en leerrijk. In het grote aquarium kan je de fantastische onderwaterwereld van dichtbij bekijken. Maar het gaat hier over veel meer dan bewonderen want Nausicaa heeft ook een boodschap klaar voor zijn bezoekers: het behoud van de biodiversiteit is van levensbelang voor onze planeet en zijn bewoners. De oceanen spelen hier in een cruciale rol. De biodiversiteit, de rijkdommen en voorraden van de oceanen moeten beschermd worden, we moeten acties ondernemen tegen de klimaatopwarming.

Vandaar de aanwezigheid van Philippe Vallette, directeur-generaal van Nausicaa, op een internationale conferentie bij de Verenigde Naties over het belang van de aquariums voor de biodiversiteit van de oceanen. Vandaar ook de deelname van Nausicaa aan een perspanel begin september over het thema ‘relatie oceaan en klimaatverandering’.

© D-Mallevoy

 

Sensibiseren!

Nausicaa is medeoprichter van het Platform Oceaan & Klimaat, een netwerk van niet-gouvernementele organisaties, onderzoekscentra, universiteiten, wetenschappelijke instanties, aquariums… Het Platform stelt vandaag het boekje ‘Oceaan en Klimaatverandering’ voor. Er komen hierin vijf grote thema’s aan bod: de opwarming van de aarde, het smelten van de ijskappen, het stijgen van de zeespiegel, de extreme weerfenomenen en de daling van het zuurstofgehalte in het water. Voor Nausicaa is deze publicatie, net als de resultaten van ander wetenschappelijk onderzoek, een instrument in de belangrijke rol die het wil opnemen: sensibiliseren. In samenwerking met andere Europese aquaria worden miljoenen mensen bereikt.

Tijdens een bezoek aan Nausicaa wordt die sensibiliserende rol snel duidelijk. Vanaf het begin van het bezoekersparcours word je bewust gemaakt van het belang van de biodiversiteit van onze planeet. Het is de combinatie ‘bewonderen van oceaan-natuurschoon en waarschuwen over de broosheid van die schoonheid’ die een bezoek aan Nausicaa uitermate boeiend maakt. Nausicaa zorgt continu voor verwondering en bewondering maar de link naar milieubescherming en klimaatverandering is nooit ver weg.
 
Nausicaa slaagt er in zijn bezoekers te overtuigen van volgende boodschap: de oceaan is uitermate gevoelig voor klimaatverandering maar draagt in zich de oplossingen om deze verandering te matigen en aan te passen. Nausicaa ligt maar even ten zuiden van Calais, is snel en bereikbaar en dus ideaal voor een dag- of een weekenenduitstap.

© Jonathan Alexandre

Please reload

Recente berichten

February 17, 2020

Please reload

Archive
Please reload