Vogels spotten, hip en trendy!

July 30, 2019

‘Hipster birding’. De term zegt het al, vogels spotten is hip. Het cliché van de grijze vogelaar, inclusief kaki broek en camouflagevest, is stilaan verleden tijd. Steeds meer mensen, ook jongeren, pakken de verrekijker en trekken de natuur in met een vogelgids in de hand.

 Iedereen raakt snel geboeid door vogels en wil weten hoe een vogel fluit, wanneer hij fluit, waarom hij fluit en vooral waarom zijn lied anders klinkt dan dat van alle andere vogels. ‘Hipster birding’ is een duidelijke realiteit. Bovendien is vogels spotten ook leuk in groep en het wordt nog boeiender met de nodige competitiviteit. “Heb je die gezien ? Een Gele kwikstaart! Neen, het is een Geelgors !”
 
Langzaam maar zeker wordt kennis over de vogelwereld  opgebouwd en voor je het weet ben je helemaal verslaafd aan dat vogelkijken. Het imago van saaie sport blijkt al gauw niet te kloppen, gewoon omdat vogels altijd onverwachte dingen doen. Je weet zelfs niet waar en wanneer ze opduiken. En als je over de vogels gaat lezen wordt het helemaal spannend, bijvoorbeeld over zwaluwen die slapen in de lucht tijdens hun trek naar het zuiden, over de slechtvalk die snelheden haalt van 200 km per uur. Je wil het allemaal weten ! Een “birdnerd” zijn is iets om trots op te zijn !

 Het hoeft je dus niet te verwonderen dat ruim 30 procent van de Engelse jongeren tussen 16 en 25 jaar regelmatig aan het vogelspotten slaat of dat er in België een vogelclub als De Duifkes bestaat. Deze club is er louter voor vrouwelijke vogelspotters, toch opvallend in een vogelwereld die hoofdzakelijk mannelijk is. Maar ook dat is aan het veranderen, blijkt uit de vele reacties van geïnteresseerde vrouwen. Vogels spotten is een gezond alternatief voor een zondags terrasje, gewapend met een goede verrekijker en met de nodige dosis zelfspot want niemand weet het allemaal als het om vogels gaat.
 
De verrekijker is het hebbeding van elke vogelspotter. Hij is overigens ook onmisbaar in de ongerepte natuur en zelfs in je tuin waar je zonder te beseffen jarenlang een spectaculaire vogelshow hebt gemist. Er bestaan honderden soorten kijkers maar je koopt best meteen een degelijk en duurzaam optisch instrument dat een leven lang meegaat. Kies daarom voor een CL Pocket (300 gram) of een CL Companion van Swarovski Optik, het favoriete merk van vogelaars en natuurliefhebbers. 

Kijk voor meer informatie over Swarovski Optik op www.swarovskioptik.com.

 

 

Please reload

Recente berichten
Please reload

Archive
Please reload