Abdijmuseum stunt met LEGO® maquette van Duinenabdij in nieuwe expo

Met de indrukwekkende expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ neemt het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde je mee naar de middeleeuwen toen de abdij één van de ‘big five’ was in graafschap Vlaanderen. Het museum zoekt samen met jou naar de sporen van de mensen achter het bakstenen bouwproject avant la lettre. Echt iets voor de Belg die met een baksteen in de maag geboren is! Een van de hoogtepunten is de grote LEGO® maquette van de Duinenabdij waar Amazings een half jaar aan werkte.

Tijdens de komende zomermaanden en verder in het najaar zijn er in en rond het Abdijmuseum nog tal van activiteiten: muzikale abdijavonden, een middeleeuws ‘Feest in de abdij’ en het vertelfestival ‘Toen de dieren nog spraken’! 
 
In de Middeleeuwen overheerste de indrukwekkende Duinenabdij het landschap rond Koksijde. Een bezoek aan het Abdijmuseum laat je genieten van een rustige wandeling langs de oude muuropstanden in de prachtige natuur. Je maakt een reis terug in de tijd en het abdijleven van vroeger komt tot leven via digitale museumtechnieken en een reeks familievriendelijke zomerse activiteiten.

 NIEUWE EXPO: Bouwen voor de Eeuwigheid
Deze nieuwe tentoonstelling (van 22/06/2019 t.e.m. 05/01/2020) werpt een interessante blik op hetbouwproject van de Duinenabdij. Het is moeilijk te vatten hoe gigantisch deze bouw is geweest van de abdij die tot één van de vijf machtigste en grootste abdijen in graafschap Vlaanderen behoorde uit de middeleeuwen. Hoe de bouwabten en de ambachtslui gezamenlijk en gedreven door het geloof bergen werk hebben verzet. Het doel van de Duinheren was duidelijk: bouwen voor de eeuwigheid!
 
Hoe dit project werd verwezenlijkt, wordt tijdens de tentoonstelling schitterend uitgelegd. Je krijgt inzicht op verschillende middeleeuwse bouwtechnieken, welke bouwmaterialen ze gebruikten, hoe ze die ook ter plaatse kregen. Meestal is het antwoord: met man en macht! Door de maquettekunstwerken van LEGO® bouwer Amazings en de jonge veelbelovende kunstenaar Rob Buelens komt dit nog meer tot uiting in deze tentoonstelling. Boeiend, meeslepend, divers! Ook families kunnen de expo op maat bezoeken dankzij een gezinsboekje waarin bouwabt Lambrecht Uppenbroeck allemaal opdrachtjes klaar heeft. Er zijn ook rondleidingen in de expo in het Nederlands op zaterdagen waarbij je kan aansluiten.
 
Feest in de Abdij 

‘Middeleeuws vertier’ zo kan je het Feest in de Abdij (17 augustus, 14.00 u tot 19.00 u) het best omschrijven. Tussen de oude abdijmuren is er een doorlopend programma met theater, muziek, demonstraties van oude ambachten en animatie. Jong en oud zullen plezier beleven met een roofvogelshow, een riddershow of een demonstratie schapen drijven. En de kinderen zullen maar al te graag hun snoetje laten bijkleuren om er uit te zien als een mooie prinses of een koene ridder…. precies als in de Middeleeuwen.

Sfeervolle Abdijavonden
Het decor van de Duinenabdij is zeer geschikt voor een leuke avond met een streepje muziek. Op zeswoensdagen in de zomervakantie (17, 24, 31/07 en 7, 14, 21/08) speelt een band op het terras van museumcafé De Gasterie. Dat wordt genieten van toffe muziek, van een museumbiertje én van het uitzicht op de abdijsite !

Verwarmend Vertelfestival
Een dag vol verhalen, voor jong en voor oud, spannend, inspirerend en ontwapenend, dat staat bezoekers te wachten op het jaarlijkse en steeds groter wordende vertelfestival ‘Toen de dieren nog spraken’ op 28 december. Topvertellers uit alle windstreken komen dan naar het Abdijmuseum in Koksijde en nemen de luisteraars mee naar hun fantasiewereld.
 
Erfgoed en Virtual Reality
In het Abdijmuseum Ten Duinen worden de meest geavanceerde technieken gebruikt om het eeuwenoude verhaal van de abdij op een indringende manier aan de bezoekers te vertellen. Sinds vorig jaar wordt de techniek Virtual Reality gebruikt die vooral de belevingswaarde tijdens het bezoek opvoert. Er wordt gebruik gemaakt van VR-brillen waardoor de bezoeker zowel binnen als buiten kan terugkijken in de tijd, naar de abdij zoals die er in de 15de eeuw uitzag !

Meer info via: www.tenduinen.be

 

 

Please reload

Recente berichten
Please reload

Archive
Please reload