Leiden viert European Museum of the Year Award 2019 voor het Rijksmuseum Boerhaave

June 14, 2019

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden is 22 mei jongstleden uitgeroepen tot European Museum of the Year. Dit is de oudste en meest prestigieuze museumprijs in Europa. De internationale jury roemt het geheel vernieuwde wetenschapsmuseum. Leiden staat bekend om zijn fantastische musea en is ook fier op de heropening van de Lakenhal op woensdag 19 juni door Koning Willem-Alexender en de volgende expo over de jonge Rembrandt.

 

"De uitzonderlijke kwaliteit van dit museum komt voort uit de kunstzinnige benadering van het communiceren rond wetenschap. Belangrijke en mooie objecten worden geïnterpreteerd met behulp van de nieuwste technologieën met toevoeging van persoonlijke verhalen van mensen die worden gedreven door een passie van kennis. Het resultaat is wetenschap met een menselijk gezicht, inspirerende nieuwsgierigheid en verwondering en het betrekken van een breed publiek bij debatten over belangrijke wetenschappelijke en ethische vraagstukken van onze tijd. "
Directeur Amito Haarhuis nam de prijs in ontvangst tijdens EMYA 2019 in Sarajevo. “Dit is een groot compliment. Bezoekers laten ons al dagelijks merken dat ze het vernieuwde museum enorm waarderen; iets waar we ongelooflijk trots op zijn. Ook ontvangen we veel collega-musea die inspiratie bij ons opdoen voor vernieuwingen in hun museum. Deze prijs is echt de kers op de taart.”

De prijs werd uitgereikt door het European Museum Forum, dat onder de Raad van Europa valt. Dit jaar waren er 40 genomineerde musea. De laatste Nederlandse winnaar was het Rijksmuseum in 2015. 

Prijswinnende vernieuwingen     
Rijksmuseum Boerhaave onderging een grondige renovatie en greep die gelegenheid aan om het opnieuw in te richten. De voormalige chronologische opzet heeft plaatsgemaakt voor een heldere indeling in vijf thema’s; Gouden Eeuw, Ziekte & Gezondheid, Machtige Verzamelingen (over de verlichting), Water, Elektriciteit & Data (over technologie) en Grote Vragen (over moderne wetenschap). De wereldberoemde objecten zijn verrijkt met films, animaties, replica’s die de bezoeker mag aanraken, digitale magazines met additionele informatie, verhalen van patiënten en educatieve games. 

Museum De Lakenhal heropent
Na een twee jaar durende verbouwing zal Koning Willem-Alexander op 19 juni 2019 het vernieuwde Museum De Lakenhal openen. In het vernieuwde museum wordt het roemruchte verleden van de stad belicht in zeven collectiepresentaties, waaronder De Bakermat van de Gouden Eeuw, Leiden Universiteitsstad en Zeven Eeuwen Leids Laken. Deze winter is er een speciale internationale expo over het uitzonderlijk talent van de jonge Rembrandt met enkele zeer bijzondere stukken.

13 fantastische musea
Geen andere stad in Nederland heeft zoveel fantastische musea op loopafstand van elkaar. Ze bieden een verrassend aanbod van natuur, kunst en cultuur. Exposities, workshops en evenementen brengen deze bijzondere collecties tot leven. Zo heb je een museum gewijd aan Japan, Volkenkunde, de American Pilgrims en molens. Je kan een reis maken door het menselijk lichaam in het CORPUS Experience museum,  het eerste atelier van Rembrandt bezoeken of de plaats bezoeken waar de eerste tulp van Nederland werd gepland in de Hortus botanicus.

 

Info: www.leiden.nl

Leiden combineert bezienswaardigheden uit een rijk historisch verleden met de sfeer en de gezelligheid van een hedendaagse universiteitsstad. Het Zuid-Hollandse Leiden, halfweg tussen Den Haag en Amsterdam en niet eens zo ver van het Noordzeestrand, is rijk aan musea en evenementen. De binnenstad is sfeervol, met zijn oude grachten en Leidse hofjes. Leiden is in veel opzichten een verrassende en dichtbije citytrip reisbestemming.

 

Please reload

Recente berichten
Please reload

Archive
Please reload