Dieren observeren in de stad

June 4, 2019

De stad is een aparte biotoop waar bepaalde dieren goed gedijen. Het aantal vogels in de stad is de voorbije jaren weliswaar fors gedaald maar er worden toch nog altijd een dertigtal soorten geteld. En er zijn ook verrassende stadsbezoekers zoals de vos die zich steeds meer in de stad laat zien of de tropische parkiet die zich gemakkelijke aanpast aan onze stedelijke omgeving.

 

Je hoeft dus niet per se naar de buiten om de natuur te bewonderen, het kan ook in de stad, in je tuin, in de parken, op de stadswallen, op de bermen van de spoorweg. Zorg dat je altijd een verrekijker bij de hand hebt zodat je vogels en andere, soms verrassende, stadsbezoekers gemakkelijk kan observeren. Zoals de merel die elke avond op dezelfde schoorsteen zijn schitterende gezang laat horen of de zwaluwen die eindeloos cirkelen, hoog in de lucht, op zoek naar insecten. Je kan in het dichte groen de tuinvogels observeren, de vink en de pimpelmees en het roodborstje. En als je lang genoeg wacht zie je ook de specht en de lijster die de wormen uit het gras pikt. Die verrekijker heb je dus altijd klaar liggen want de vogel-bezoekers komen meestal onverwacht.
 

Er zijn ook roofvogels in de stad en om die te bewonderen heb je een verrekijker nodig want ze houden van hoge plekken om te nesten. In België is de slechtvalk in de buurt van een kerktoren stilaan een vertrouwd beeld. Ze hebben er een broedplaats waar ze de buit van de jacht naartoe brengen. Hoe ze jagen en wat ze vangen zie je goed met een verrekijker. Fascinerend is dat schouwspel.

 

In de stadsparken van Londen zijn vossen al lang geen uitzonderlijke bezoekers meer. Ze worden regelmatig waargenomen en deze nachtdieren zijn alsmaar minder schuw. In ons land volgen de vossen de bermen van de spoorwegen en zo komen ze in de voorstad en straks ook in de stad terecht. Prachtige dieren zijn het.

 

 

 

 

 

 

En er zijn nog meer verrassende buurtbewoners zoals de halsbandparkieten die in steden als Brussel al krijsend door de lucht vliegen. Of hoe ontsnapte kooivogels zich in de stad toch kunnen handhaven met het voedsel dat ze vinden. En er zijn nog meer onverwachte bezoekers zoals zeehonden die het noorden kwijtraken en in de Schelde worden gespot of jonge bevers die langs de kanaaloever op zoek zijn naar een nieuwe plek om te wonen.

 

Kortom, in de stad kan men zich verwachten aan tal van verrassende ontmoetingen. Tientallen vogels delen onze directe woonomgeving en heel wat andere dieren laten zich onverwacht opmerken in onze stad.
 
Het is boeiend en mooi om deze dieren in de stad te observeren. Daarvoor heb je een verrekijker nodig, een goed, duurzaam optisch instrument dat een leven lang meegaat. Precies daarom kies je voor een CL Pocket (slechts 300 gr) of een CL Companion van Swarovski Optik, hét favoriete merk van vogelaars en natuurliefhebbers.

Please reload

Recente berichten
Please reload

Archive
Please reload