© 2020 Glenaki Tourism Consultancy

Glenaki Tourism Consultancy BVBA

Geerwijnstraat 12, 8000 Brugge - Belgium

0032 50 61 42 00

birgit@glenaki.com

20 Mei: Wereld bijen dag

April 29, 2019

Bijenland Slovenië neemt het voortouw

 

De Verenigde Naties hebben 20 mei uitgeroepen tot World Bee Day. Het is de Sloveense imkersbond die in 2018 hiertoe het initiatief heeft genomen. Men wil de aandacht vestigen op de bedreiging van de bijen en de gevolgen voor de mensheid. In Slovenië kan je een rondreis of een verblijf programmeren met als thema de bijenteelt. Komt tot rust tussen de bijen, geniet van een honing sauna of eet gewoon een lekker stukje honingcake. 

De pionier van de moderne bijenkweek is de Sloveen Anton Jansa (1734-1773). Sloveense bijenkwekers vieren zijn geboortedag op 20 mei, vandaar de World Bee Day op deze feestdag. Slovenen zijn trots op hun bijenteelt en dit merk je in het dagdagelijkse leven, zo hard zelfs dat het ook in het toerisme niet kan ontbreken. 

 

Bee Happy

Bijentoerisme is in Slovenië een unieke manier om via de bijenteelt ook de mooiste hoekjes van het land te ontdekken. Er worden verschillende georganiseerde bijenteelt-reizen aangeboden en de programma’s zijn veelzijdig. 

 

Zo kan je het Museum van de Bijenteelt in Radovljica bezoeken. Rond het meer van Cerknica is er een Beekeeping Eucation Trail langs verschillende educatieve panelen. Je kan de honing proeven van de bijenhuizen langs de route. Ook een wandeling langs de Bela Krajina Beekeeping Education Trail in het Kolpa Regionaal Park is een aanrader. (www.authentic-routes.com/apiroutes). 

 

Honing en wellness
Welzijn door bijen, dat is de essentie van het apitoerisme in Slovenië. Er zijn talloze api-arrangementen voor de versterking van lichaam en geest. Laat je verwennen met bio-massage, honing-huidverzorging, honingbaden en kom tot rust tussen de bijen.

 

Thermano Lasko Spa is een gereputeerd centrum voor honing wellness en in de kuuroorden van Topolsica, Banovici en Olimina word je verwend met honing massage. Wist je dat er ook honing sauna’s bestaan? Die vind je op verschillende plaatsen in de kuuroorden langs de Adriatische Zee, in het Karstgebied en de Sloveense Alpen  (www.slovenia.info/spas).

 

 

Culinaire genoegens
De Sloveense bijenkwekers produceren smaakvolle honing, van bloemenhoning tot meer bittere kastanje- en pijnboomhoning. Maar de traditie van de bijenteelt komt ook terug in de verscheidenheid van de producten. Van het gele bijengoud wordt zelfs gebak, chocolade, bier en honing likeur gemaakt. Potica, een soort cake en het meest bekende Sloveense dessert, wordt ook soms met honing gevuld. Honing is trouwens een ingrediënt in talloze traditionele en moderne gerechten in de 24 Sloveense gastronomische regio’s. 

Volkskunst
Tijdens je reis door Slovenië zal je geregeld kleine huisjes zien met aan de voorzijde beschilderde panelen.

 

 

Het zijn bijenwoningen en verspreid over het land staan er circa 18.000. De panelen tonen taferelen van het dagelijkse leven en de activiteiten op het land. Er zijn afbeeldingen van bijbelse taferelen of van figuren uit oude volksverhalen. Deze volkskunst bestaat al eeuwen en er is een museum waar je de mooiste bijenpanelen kan bewonderen, het Landbouwmuseum van Radovljica. 

 

Please reload

Recente berichten

February 17, 2020

Please reload

Archive
Please reload