LAAT JE INSPIREREN DOOR REMBRANDT IN LEIDEN TIJDENS HET REMBRANDT JAAR

February 26, 2019

2019 is het precies 350 jaar geleden dat de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn overleed. Dit wordt in het Rembrandtjaar op verschillende plaatsen herdacht, ook in Leiden waar Rembrandt in 1606 werd geboren. Ontdek het geheime atelier van Rembrandt, bewonder zijn vroegste werken en leer meer over zijn speciale schildertechnieken.

 

Leiden herdenkt Rembrandt door in 2019 allerlei activiteiten te organiseren, zoals tentoonstellingen, wandelingen, een cultureel festival en volop andere evenementen. Leiden is doordrongen van Rembrandt en de Gouden Eeuw is er nog voelbaar en tastbaar. Genoeg redenen dus om Leiden tijdens het Rembrandt jaar te bezoeken.

 

Op stap met Rembrandt door Leiden
Mocht Rembrandt 350 jaar na zijn overlijden terug in Leiden komen dan zou hij probleemloos de weg vinden. Heel wat plekken zien er nog uit zoals in zijn tijd. Dat zal je merken tijdens een stadswandeling langs de plaatsen waar Rembrandt woonde, school liep en werkte. Hij werd in de Weddesteeg geboren, als negende kind van een molenaar en een bakkersdochter. Hij woonde 26 jaar in Leiden waar hij zijn talent ontwikkelde om later één van de grootste schilders in de Europese kunst te worden.
je kan ook kiezen voor een Rembrandt bierwandeling.  De route gaat langs zes cafés in de Leidse binnenstad die allemaal een ander ambachtelijke bier serveren gebaseerd op 17de eeuwse brouwrecepten met een bijpassend 17e eeuws hapje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tentoonstelling Jonge Rembrandt 1624-1634
Eén van de hoogtepunten van het Rembrandt jaar in Leiden is de tentoonstelling “Jonge Rembrandt 1624-1634” in het vernieuwde Museum De Lakenhal (van 3 november 2019 tot 9 februari 2020). Deze overzichtstentoonstelling is gewijd aan het vroegste werk van Rembrandt. De bezoeker kijkt als het ware over de schouders van de jonge schilder mee en ziet hoe zijn talent tot bloei kwam. Sommige tentoongestelde werken keren voor het eerst in 400 jaar terug naar zijn geboortestad.
 
Het geheime atelier van Rembrandt 
Tijdens je verblijf in Leiden moet je beslist volgende locaties bezoeken. In het Rembrandtpark wordt een Rembrandttuin aangelegd. De bloementuin is een fantastisch schilders-kleurenpakket met meer dan 200 bij- en vogelvriendelijke planten in oranje, geel, wit, blauw, paars, rood en roze. Het Kruithuisje, een oude waltoren, zou een geheim atelier van Rembrandt zijn geweest waar nog altijd een groot geheim is verstopt. Aan jou om samen met je vrienden dat geheim te ontdekken in een escaperoom.
Ga je in de zomer naar Leiden dan kan je op 13 en 14 juli de Leidse Rembrandt dagen meemaken. Bezoek de St-Pieterswijk die helemaal wordt omgetoverd tot een 17de-eeuwse omgeving. Ook op andere plaatsen zal de Rembrandt sfeer niet ontbreken want “de schilder moet in de hele stad terug te vinden zijn”, zo willen het de organisatoren.
 
Een uniek kijkje in Rembrandts jeugd
Nog een Rembrandt locatie in Leiden die je niet mag overslaan is de Young Rembrandt studio. In dit 17e eeuwse pand leerde Rembrandt in zijn beginjaren (1606 – 1630) schilderen, tekenen en etsen van zijn leermeester Jacob van Swanenburgh. In een indrukwekkende zeven minuten durende ‘video experience’ maak je kennis met de jonge Rembrandt, de belangrijkste figuren in zijn leven en zijn eigenwijze schildertechnieken (Langebrug 89, wo. t.e.m. zo. van 12 tot 17 u, gratis).
 

Info: www.leiden.nl/jongerembrandt

 

 Info: www.vistleiden.nl/nl/ontdek-leiden/specials/jonge-rembrandt

 

Please reload

Recente berichten
Please reload

Archive
Please reload